Pantone történelem (teljes lista az év Pantone színeivel 2000-től 2018-ig)

Szunyogh Krisztina képe


A teljes Pantone tablót az év színeivel a blogbejegyzés alján találodA képek eredetije a Pixabay-ról és az Unsplash-ről származnak.

A Pantone Intézet minden év végén kihirdeti a következő évre vonatkozó előrejelzését, az "Év színét". Hogy mi alapján próbálják meg a világon érzékelhető tendenciákat egyetlen színben kifejezni, az persze rejtély. Maga az intézmény egy színkommunikációs rendszer kidolgozója, amely lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb iparágak, a legkülönbözőbb gyártási technológiák mellett szabványos színekben tudjanak gondolkodni.

2018Ha szeretnéd a saját oldaladon felhasználni a képet, megteheted, az oldalunkra vonatkozó link megjelenítésével. Az alábbi kódot másold be az oldaladra a beilleszteni kívánt helyre:
 
<a href="http://www.kreativwebdesigntanfolyam.hu/node/664" target="_blank">
<img src="http://www.kreativwebdesigntanfolyam.hu/sites/all/files/blog_imgs/Photoshop/pantone-szinek-2018.jpg" class="img-polaroid" title="Az év Pantone színe 2018-ban az ultra viola">
Pantone történelem (teljes lista az év Pantone színeivel 2010-től napjainkig) - Kreatív Webdesign Tanfolyam
</a>
 De mire lehet használni, hogy bizonyos színek a Pantone jóvoltából hírnévre tesznek szert? Vannak olyan területek, amelyek érzékenyebbek a trendekre. A célközönség fiatalabb, vagy kreatívabb, mint a nagy átlag. Jobban képben vannak az aktuális vizuális kommunikációs vagy éppen marketing trendeket illetően. Az ilyen célközönségnek érdemes az aktuális trendekkel összhangban kommunikálni. A Facebook posztokban, a blogbejegyzésekben, a kiküldött hírlevelekben visszaköszönhetnek az aktuális színek, vagy stílusok, de még ebben az esetben sem érdemes például az arculati színeket az év színe alapján meghatározni.

Ez az erős ultra viola szín nagyon sok témához elképzelhető, de pusztán a hírneve miatt nem érdemes arculati színnek választani. A Kreatív Webdesign Tanfolyam logóját akár minden évben új színváltozatban is kiadhatnánk, mert a speciális téma miatt a folyamatosan változó, dinamikus arculat kiemelné a márka a sajátosságait. Egy átlagos kisvállalkozást azonban lebeszélnék az évente változó színvilágról.

2017
Ha van olyan terméked, ami könnyen előállítható más fajta szín összeállításban is, és a célközönséged érzékeny a design-ra, akkor érdemes az új színben is a piacra dobnod. De már az is elég lehet, ha a csomagolást megváltoztatod egy időre. Így szentelhetsz egy blogbejegyzést annak, miért választottad ezt a színt a termékhez, mi a termék kapcsolata az az év színével. Ezzel feltöltheted egy kis plusz tartalommal, és némi aktualitással az adott termékedet.

2016

Általában is igaz, hogy ha a kommunikációdban megjelenik az aktualitás, utalsz az újdonságokra, vagy beszélsz a trendekről, akkor a márkád naprakészebbnek, rugalmasabbnak, dinamikusabbnak fog tűnni. Ha ezek a tulajdonságok kifejezetten fontosak a számodra, akkor a blogbejegyzéseidben mindenképpen kapjanak helyet az adott évre vonatkozó trend-összefoglalók, gyűjteményes listák vagy a valamilyen szempontból legeknek számító eredmények.

Gyakorlatilag minden vizuális iparágat érint az Év színének bejelentése, éppen ezért hiba lenne tökéletesen figyelmen kívül hagyni. Bár viták övezik a Pantone bejelentéseit, a designer szakma azonnal reagálni szokott. A 2015-ös vöröses barna Marsala szín az egyik legmegosztóbb döntés volt a Pantone részéről.

2015
Sokan üdvözölték a Marsala színt, mert időtlen, energetizáló és elegáns árnyalatnak látták. Ugyanakkor elhangoztak olyan vélemények, hogy a Marsala nem több mint egy depressziós rozsdás piros, ami a téglára és a húsra emlékeztet, régimódi és komor, idejétmúlt és túl sötét árnyalat. Kétségtelen azonban, hogy az árnyalat uniszex, férfi és női célközönségnek egyaránt jó választás lehet. Már ez a diskurzus is jól illusztrálja az Év színének egyik legfontosabb társadalmi hatását: párbeszéd alakul ki a színekről, és az általuk keltett érzelmi hatásokról.

2014
A Ragyogó Orchidea fantázianevet kapta ez a lilás rózsaszín, a 2014-es győztes, mely kreativitásra biztat és bátorítja az eredetiséget. Vegyes volt a fogadtatása, a szakma váratlannak tartotta a döntést. A legtöbben túlságosan nőiesnek ítélték, mások megkérdőjelezték modernitását.

Természetesen az év színének bejelentése a divatra van a legnagyobb hatással. A Pantone üzleti fellendülését különösen elősegítette a tömegpiaci fast-fashion, ahol rövidebb dizájn ciklusban cserélődnek a kollekciók. Ez a dinamikus szemet gyönyörködtető árnyalat valóban kedvezett a divat és sminkiparnak.

2013
„Eladnak majd neked több ezer zöldet.
Veronazöldet és smaragdzöldet és
kadmiumzöldet és mindenféle zöldet,
amit szeretnél, de pont ezt a zöldet, soha.”
Pablo Picasso (1966)

Népszerű volt a 2013-as Év színe. A Smaragzöld a megnyugvást, harmóniát és egyensúlyt hirdeti, és arra biztat, hogy élvezzük ki az életünk minden percét. Néhányan azonban a türkiz szörnyű unokatestvérének titulálták, és túl sok kék árnyalatot láttak benne ahhoz, hogy smaragdnak nevezhessük.

Általában véve igaz, hogy az Év színe választások kapcsán győztesnek kikiáltott szín és a megjósolt színtrendek önbeteljesítővé válnak, az előre jelzett divatszín önmagát valóra váltja. Így a Pantone nem csak irányzatirányító (trendsetter), hanem részleges végrehajtóvá is vált az évek során.

2012A 2012-es Élénk mandarin sokak szívéhez eljutott. A Pantone skálán az 17-1463-as számot viseli ez a pirosas narancs, avagy mandarin.
A korábbi évek nagy visszatérést jelentettek a természetességhez, az organikus, bio, natúr felé. 2012-ben arra tapintott rá a Pantone intézet, hogy a friss, üde és meleg árnyalat éve következik, és jó nyitány volt ez az élénk, mély narancssárga szín. Bár napjainkban ez a szín kullog az utolsó helyen a valaha volt legjobb Pantone Év színei rangsorában.

A modern színipar a divat iparágából született és évtizedekig köthető volt hozzá, még akkor is, ha hatalmas befolyást gyakorolt a fogyasztói termékek távoli részeire, például az autóiparra, belső építészetre, lakberendezésre. Az Év színe bejelenése után cikkek tucatjai jelennek meg minden évben arról, hogyan varázsoljuk át környezetüket az Év színére. Nagyon gyorsan viszontlátjuk a nyertes szín árnyalatait vasalókon, bögréken, iPhone tokon.

2011
A Lonc színét választották 2011-ben az Év színének. Még a gazdasági válság kellős közepén jártunk, amikor a Pantone a biztató, stresszoldó, energikus mályvás rózsaszín mellett döntött. Maga az intézet "színes pillanatfelvételként tekint a globális kultúránkban érzékelt hangulatról és hozzáállásról" egy-egy döntése kapcsán.

Ekkora azonban már az is kiderült, hogy a színválasztás komoly üzlet. Az internet felemelkedése, különösen a közösségi médiában való fotók megosztásának robbanása kapcsán körvonalazódott egy kulturális jelenség: a vizualitás népszerűség és a színek iránti lelkesedés.

2010
A webdesign területén elengedhetetlen a következetes színkódolás. Fontos, hogy a névjegykártyára nyomtatott szín megegyezzen az elkészült honlap színpalettájával. Azonban más-más színteret kell használunk digitális felületre és nyomtatott anyagokra. Tehát például arculattervezéskor biztosan számíthatunk rá, hogy nem csak egyféle színmódra lesz szükségünk.

Digitális felületre az RGB színmódot használjuk, nyomtatásra pedig a CMYK színmódot. Sok esetben érdemes a Pantone színskálával kezdeni a munkát. A Pantone mindig számokkal jelöli színeit, pl. a fenti türkiz színhez nagyon hasonló direkt szín a Pantone 7472 C. A Pantone honlapján van egy színkereső funkció , itt írd be ezt a számot. A színcsempére kattintva megkapod ennek az RGB, HEX, CMYK kódjait (RBG: 92 184 178, HEX: 5CB8B2, CMYK: 54 0 27 0).

2009
Az ezredforduló új kommunikációs szokásai, a közösségi média terjedése, a képalapú alkalmazások (pl. Pinterest, Instagram) sikere gyors ritmusú képözönt jelentett a felhasználóknak. A növekvő vizualitás velejárója, hogy rohamosan nő a kép és a szín szerepe. Miközben nagyon kevés tudatos ismeretet, szakértelmet és jártasságot tudhatunk magunkénak a képi információközlés területén. A Pantone Intézet megkönnyítette a szín globális használatát egy közös digitális színnyelv létrehozásával és a világ egyik legbefolyásosabb szereplőjévé vált.

A cég elsősorban mint nyomtatással kapcsolatos vállalatként gondolkodott magáról egészen 2009-ig, mely a Pantone márka számára kulcsfontosságú év lett. Ekkor lép ki a cég ugyanis a közösségi média színtereire. A Facebook, az Instagram, a Pinterest, a Behance és a Twitter platformjain is növekszik népszerűsége egy olyan design közösségben, amely egyre fiatalabb és fiatalabb.

Ha tetszik 2009 Pantone színe, nézd meg, milyen iparágak és témák választották a weboldal fő színének a sárgát.

2008
A 2008-as év színe egy kiegyensúlyozott kék-lilás árnyalat lett. A Blue Iris (Iriszkék) a megbízható kék és a misztikus lila színek kombinálásából jött létre. A Pantone közleménye szerint az Iriszkék megnyugtató és meditatív, kicsit mágikus és érzelmileg stabil szín. Ezzel kielégíti vágyunkat a nyugalom és spirituális iránt.

A Pantone a színek kifejező erejét mindig is patetikusan kommunikálta, miközben kihasználta a színekhez kapcsolt gondolattársításokat. A színasszociációk nem csak egyéni életünk emlékképei alapján alakulnak ki. Létezik egyfajta kollektív, egyetemes színélményünk is. Így hát például semmilyen kék árnyalattal nem lehet melléfogni, hiszen nemcsak a magyar népesség, de világviszonylatban is a felnőtt népesség legkedveltebb színe a kék.
A színasszociációkat befolyásolja az árnyalat is, vagyis ahány kék, annyi érzés. Designer-ként dönthetünk például a kék bármely árnyalata mellett, nem kötelező az Év színét használni. Közben pedig ügyesen felhasználhatjuk marketingeszközként az Év színét kísérő általános figyelmet és kommunikációt.

2007
Életkor, nem és kontextus szerint egyaránt más és más színpreferenciáink vannak. A kulturális hagyományok, életvitel és földrajzi környezet egyaránt befolyásolja a színek kedveltségét. A színekhez való viszonyulásunkat „tetszik – nem tetszik” skálán mérik, teljesen egyéni, szubjektív.

A 2007-es év színe a Chili pepper lett. "Semmi nem tükrözi jobban a kalandvágyat, mint ez a mély piros." - így kommentálta a színt Leatrice Eiseman, a Pantone intézet igazgatója. Mint minden színhez, a vörös színhez is kétpólusú asszociációkat kötünk. A pozitív gondolattársítások: tűz, meleg, vér, élet, ünnep, szerelem, szenvedély. Negatív asszociációk: veszély, háború, erőszak, harag.

2006
A "Sand dollar" 2006-os év színe egy lapos, kerek tengeri állatról kapta a nevét, mely a tengeri sünök, tengeri csillagok családjába tartozik. Ez a semleges bézs szín reagálás volt az USA-ban 2006-ban kiindult pénzügyi válságra, mely hamarosan, 2008-ban kiterjedt az egész világra.

A színek letompultak, az organikus színek, formák, természetesség és naturális felé való fordulást jelképezte a Pantone színválasztása. Mindenesetre ez a neutrális árnyalat nem kapott nagy sajtóvisszhangot. Voltak, akik egyenesen cikinek tartották a döntést, mások szerint azonban a semleges színek erősen alulértékeltek napjaink hamisan csillogó és giccses látványvilágában.

2005
Földvári Melinda, akinek zseniális ismeretterjesztő és kutatómunkáját a színkommunikáció oldalon találhatjátok, azt írja, hogy a „színforradalom” 100-150 éve kezdődött : mind az új festékek, mind a fényszínek korábban sosem látott színgazdagságot tettek elérhetővé, így feltételezhető, hogy (igen lassan, évtizedek alatt) még nőni fog a az alapszínnevek száma.

Évek óta zajlik a "határvillongás" például a kék és zöld között, ami az önállósodási folyamatra utal. A kékeszöld vagy zöldeskék vagy türkiz színeket sok ember nem tudja egyértelműen megnevezni, vagy kéket, vagy zöldet mondanak rá, amit a beszélgetőpartner vitat. Valójában egy új színkategória van kialakulóban, aminek egyelőre nincs általánosan elfogadott neve. A legnagyobb esélye a türkiz szónak van arra, hogy alap-színnévvé váljon. Ezt erősíti az a tény is, hogy a Pantone Intézet 2005-ben a Blue Turquoise (Kék Türkiz), öt évvel később, 2010-ben Turquoise (Türkiz) színt választotta az Év színének.

2004
2004-ben a Tigrisliliomról kapta nevét ez pirosas narancssárga árnyalat, amivel azt üzente a Pantone Intézet, hogy az újjászületés folytatódik, és kreativitás lendületben van. A színeknek nem csak az érzelmi hatásait szokták vizsgálni, a kutatók arra is keresik a választ, hogy képviselnek-e értéket a színek. Az egyik emberi színasszociációkat vizsgáló 2003-as kutatásból kiderült, hogy melyik színt kötik az emberek az "olcsó" fogalmához. A válaszadók legerősebben a narancssárga színt társították hozzá. Második és harmadik helyen a sárga és a barna következett. Érdekesség, hogy az eredmény erősen korrelált a legkevésbé kedvelt színekkel, vagyis ugyanezeket a színeket jelölték meg a válaszadók, mint a legelutasítottabbakat. A narancssárga vezetett itt is, sorban utána a barna és a sárga következett.

A "kíváló minőség" fogalmához a válaszadók 42%-a a fekete színt társította. Az, hogy a narancssárga szín a "jutányos, akciós, kedvezményes" fogalmához társítható ugyanannyira nem meglepő, mint a fekete szín kapcsolása a luxushoz és az előkelőhöz. Az izgalmas kérdés ebben a kutatásban az, hogy a narancssárga a legelutasítottabb szín címet is elnyerte. Hogy milyen tényezők erősítenek fel tendenciákat és milyen elemek járulnak hozzá a színekhez való érzelmi viszonyhoz, sajnos már nem kutatja a vizsgálat.

2003
A 2003-as év színe az Aqua Sky, egy szép vizes kék. A kék szín uralkodását és annak okait két vizsgálat ismertetése után jobban megértjük.

A Paul Herbert, amerikai UX designer és grafikai tervező 2016-ban elhatározta, hogy ír egy PHP szkriptet és ezzel a programmal megvizsgálta, hogy a világ 10 leglátogatottabb honlapja milyen színt használ
Saját bevallása szerint gyakran küszködött a weboldalak színpalettáival, és egyszerűen kíváncsi lett, hogy melyik az internet legnépszerűbb és leggyakrabban használt színe. A vizsgált oldalalak között volt a: Google, Facebook, Amazon, Youtube, Yahoo, Wikipedia, Twitter.

Nem az oldalakon található képek színeit analizálta, hanem kizárólag az címoldalakon és stíluslapokon használt CSS és HTML színkódokat. Az eredmény a kék szín nyomasztó többsége. Az uralkodó kék után a második helyen a szürke és árnyalatai, harmadik helyen a türkiz nyert. Nagyon látványosan illusztrálja az eredményt, érdemes rápillantani.

Egy 2011-es kutatás is kimutatta, hogy toronymagasan a kék színhez kötik az emberek a „hozzáértés, kompetencia” tulajdonságokat. A kutatás alapja a marketingben létező márkaszemélyiség fogalma. J. Aaker dolgozta ki az elméletet, miszerint a márkákhoz emberi tulajdonságok társíthatók. Aaker létrehozott egy mérési módszert is, mellyel azt kutatják, hogy milyen személyiségjegyek vagy emberi jellemzőket társítanak egy-egy márkához. A 2011-es kísérletet is ezzel a mérési módszerrel végeztek. Egy fiktív cég logóját 10 különböző színben ítéltették meg a válaszadókkal. A kék színű logóhoz kötötték tehát a szakértelmet, a fehér logóhoz az őszinteséget, a feketéhez a kifinomultságot.

2002
Az embernek mélyebb kapcsolata van a vörös színnel, mint bármely más színnel a spektrumon. Kivételezett helyzetét annak is köszönheti, hogy a vörös színtartomány különösen fontos volt az emberi evolúció folyamatában. Brent Berlin és Paul Kay teórája szerint az első alap színnevek, melyeknek minden kultúra önálló nevet ad: a fehér és fekete. Kifejezik ősi élményünket a sötét és világos, a nappal és éjszaka váltakozásával kapcsolatban. A harmadik színfogalom azonban minden nyelvben a vörös/piros. Ez a színkategória alakult ki először a gondolkodásunkban. A piros szín tehát nagyon sikeres abban, hogy felhívja az észlelő figyelmét.

A marketing rendre ki is használja azt a sürgető érzést, amit a piros szín kelt a szemlélődőben. Nem véletlen, hogy számtalan gyorsétteremlánc márkájában uralkodó szerep jut a piros színnek, derül ki a A Business Insider cikkéből.

2001
Cymbolism egy szórakoztató kísérlet arra, hogy számszerűsítse a színek és szavak közötti kapcsolatot. Ezen a figyelemre méltó közösségi oldalon a készítők egy érdekes asszociációs játékra invitálják a látogatókat. Amikor az oldalt megnyitod, bal oldalon egy angol szót látsz, és az angol nyelvű értelmező definícióját. Mellette találsz 19 színt. Ezek közül kattints arra a színre, amelyik eszedbe jut a szóról. Amint szavaztál, azonnal megjelenik az összes eddig leadott szavazat százalékos megoszlása. A tíz éve működő oldalon közel 300 szót találsz, és több mint egy millióan szavaztak már. Külön is rá lehet keresni a szavakra leadott voksokra a "Words" menüpontban, tehát megtudhatjuk, hogy egy-egy kifejezésre melyik színt társították az emberek.

A "Colors' menüpontban azt találod meg, hogy melyik az top tíz szó, amit egy-egy színhez rendeltek. Színenként közel 5000 fő szavaz, ami tekintélyes mennyiség és akár reprezentatív mintának is tekinthetjük.A 2001-es Pantone év színe kapcsán megkerestük, hogy a Fuchsia (#ff00ff) színre milyen gondolatokat társítanak a szavazók.Íme az eredmény: aranyos (53%), női (52%), édes (48%), hiúság (28%), tánc (27%), bolondos (26%), party (25%), szépség (22%), romantikus (18%).

2000A Pantone egy kereskedelmi nyomtató cégként kezdte pályafutását az 1950-es években, mára pedig sztenderdizált színkatalógusával (PMS) maga lett az ipari szabvány. A Pantone első Év színe választása az ezredfordulón volt, és az Égszínkék (Cerulean Blue) nyert, melyet nem csak a 2000-es év, hanem rögtön millenniumi színnek is kinevezték.
Azóta színkultuszt sikerült kialakítaniuk. Része lett a tömegkultúrának. A tetszetősen verbalizált és megkoronázott Év színeit azonban nem kell túlértékelni. A színtörténet, a színelmélet, a színdinamika, vagyis a színekkel foglalkozó tudományok sokkal összetettebbek annál, hogy egyetlen szín uralkodó jelenlétét bárki is igazolhatná.

Jelentősége még sem becsülhető le. Korunk látáskultúrája némiképp csiszolásra szorul. Ebben a képi dömpingben jó, ha megtanulunk szelektálni, és értelmezni tudjuk az ingergazdag vizuális-képi jelrendszert. Fontos, hogy a vizuális-éhségünket kritikusan csillapítsuk, a vizuális élményekre pedig ne avatatlan szemmel reflektáljunk.

Ezen túlmenően is felvetődik a kérdés, hogy miért érdekes, ha a Pantone bejelenti az év színét? A Pantone alapvetően trendeket jósol, és az Év színe nem egy lottósorsoláson dől el. A világ eseményeit, társadalmi hangulatváltozásait, az utca emberét megfigyelve egy kollektív impulzust keres. A kor és adott idők szellemét fogalmazzák meg szimbolikusan, döntésüknek mindig jelképes üzenete van. Valójában a világban történő változásokra adott reakció és előremutatást sűrítik össze egy árnyalatban.

És ha egyben szeretnéd látni a teljes képet, az alábbi Pantone Év színe tablót akár ki is nyomtathatod. Ha rákattintasz a képre, nagyíthatóvá válik, és lehetővé teszi, hogy elmerülj a részletekben.

Ha szeretnéd a saját oldaladon felhasználni a képet, megteheted, az oldalunkra vonatkozó link megjelenítésével. Az alábbi kódot másold be az oldaladra a beilleszteni kívánt helyre:
 
<a href="http://www.kreativwebdesigntanfolyam.hu/node/664" target="_blank">
<img src="http://www.kreativwebdesigntanfolyam.hu/sites/all/files/blog_imgs/Photoshop/Pantone-color-tabla4.jpg" class="img-polaroid" title="Az év Pantone színe 2000-től 2018-ig">
Pantone történelem (teljes lista az év Pantone színeivel 2010-től napjainkig) - Kreatív Webdesign Tanfolyam
</a>
 

Ha szeretnél hasonló kreatív alkotásokat létrehozni, kezdd azzal, hogy kitalálod a palettát és abból dolgozol. Ezek a képek tulajdonképpen egyfajta hangulattáblának is tekinthetőek. Nézd meg a blogban, hogyan kell hangulattáblát készíteni.

Ha komolyabban érdekel a Photoshop, a tanfolyamon elmélyítheted az ismereteidet

Kreatív Webdesign Tanfolyam - Photoshop Alapozó - kezdő Photoshop Tanfolyam

A képszerkesztő programok iránt nem csak a webdesignerek érdeklődnek. A Photoshop tudás hamarosan ugyanolyan általános munkahelyi elvárás lesz, mint annak idején a Word volt. Drótvázak, weboldal tervek, gombok, hátterek, de akár szórólapok is készülhetnek Photoshopban. Ez a modul azokról a technikákról szól, amelyek a honlapkészítés, és az arculattervezés során nélkülözhetetlenek. Ebbe persze beletartozik a honlaphoz szükséges képanyag előállítása és módosítása is. Képkivágások, szín- és fény korrekció, alakzatok és rétegek - minden, ami a gyors eredményhez kell.

Ha érdekel a webdesign, nézd meg a tanfolyamainkat is

Kreatív Webdesign Tanfolyam - Startvonal Webdesign Tanfolyam

Téged is elriaszt a mókuskerék, és inkább kreatív területen dolgoznál? Nem késtél le semmiről. A Startvonal Webdesigner Tanfolyam segítségével akár a meglévő állásod mellett, vagy kisgyerekes szülőként is átképezheted magad. A honlap-készítéssel kapcsolatos minden elméleti területről elmélyült tudást szerezhetsz. A gyakorlati feladatokon keresztül pedig elsajátíthatod a legmodernebb munka-módszereket és technikákat.

Kreatív Webdesign Tanfolyam - Webdesign Workshop

Ha szeretnéd jobban megérteni, mi van egy honlap mögött, ha szeretnél képben lenni a legfrissebb webdesign és online marketing trendeket illetően, akkor nálunk a helyed. Nemcsak a webdesign alapjaival ismerkedhetsz meg, hanem a honlaptervezés más területeibe is bepillantást nyerhetsz. Rendszerszemlélet és a különböző honlap tervezési szempontok összehangolása sok gyakorlati feladattal.

Kreatív Webdesign Tanfolyam - Photoshop Alapozó - kezdő Photoshop Tanfolyam

A képszerkesztő programok iránt nem csak a webdesignerek érdeklődnek. A Photoshop tudás hamarosan ugyanolyan általános munkahelyi elvárás lesz, mint annak idején a Word volt. Drótvázak, weboldal tervek, gombok, hátterek, de akár szórólapok is készülhetnek Photoshopban. Ez a modul azokról a technikákról szól, amelyek a honlapkészítés, és az arculattervezés során nélkülözhetetlenek. Ebbe persze beletartozik a honlaphoz szükséges képanyag előállítása és módosítása is. Képkivágások, szín- és fény korrekció, alakzatok és rétegek - minden, ami a gyors eredményhez kell.

Kocsis Kata

programtervező matematikus, webdesign oktató
Kocsis Kata, programtervező matematikus, webdesign oktató

Életem legfantasztikusabb döntése volt a sok kompromisszummal terhelt alkalmazotti lét feladása. Nagyon büszke vagyok négy éve alapított saját cégünkre, ami az én szememben életforma, hivatás, közösség és gyönyörű célok együttese. A Kreatív Webdesign Tanfolyamok nem egyszerűen online tanfolyami termékek a számomra. A szaktudáson, a tapasztalaton túl olyan értékeket is szeretnék közvetíteni, amelyek a mai társadalomban hiánycikknek számítanak. A vizuális kultúra és igényesség fejlesztése, a művészet és az alkotás becsempészése a hétköznapokba, az együttműködésben rejlő erő megtapasztalása azoknak a hallgatóknak is nagyon sokat adhat, akikből végül nem is lesz webdesigner.

Melyik témák érdekelnek a legjobban?

* kötelező mezőkEzek a témák érdekelnek

Go to top